Параклис на св. Неделя вдигат в Голо бърдо

Параклис-Голо Бърдо-1Изцеление на безнадеждно болен край стар оброк привлекло жителите на пернишкия квартал „Ралица” на святото място

Жители на пернишкия квартал „Ралица” са решени да съградят параклис, наречен на света Неделя в Голо бърдо. За Параклис-Голо Бърдо-2инициативата им съобщи богословът доц. д-р Виктор Банов, о т когото хората подирили съвет.
Инициативата им да направят параклис се подема преди пет години. До тогава на святото място имало само един объл камък като морена и предание, че на това място е имало оброк, където старите перничани почитали св. Неделя.
90-годишната баба Злата си спомня, че през 60-те години на миналия век хората започнали да се събират при камъка и да палят свещи.
Преди години перничанин с неизлечимо заболяване получил съвет насън да отправи към Бога и светиите молитви за изцеление на това място и да принесе дар. Човекът послушал гласът от съня си и като оздравял по чудо вдигнал голям метален кръст при камъка.
От пет години семейството на Славена и Йордан Колеви се грижат за святото място, където и други хора след молитви получавали изцеление. Колеви са направили навес, сложили са пейка, подредили под навес икони и край оброка вече има обособен параклис.
През 2010 г. на празника на св. Неделя на 7 юли за първи път в съвременните времена на това място отец Васил от пернишкия храм „Св. Георги” благославя ястие, което се раздява на вярващите. Тогава за курбана се събират около 400 човека, а по-сетне хората започват да идват на благословеното място по-често в неделя и на големите християнски празници.
Семейство Колеви, доц. Банов и техни съмишленици са решени да доведат делото до край и в Голо Бърдо – близо до ул. „Палма” да има параклис на света Неделя. Предстои да се направят постъпки пред епархийския съвет за регистриране на църковно настоятелство. Вече са направени запитвания и до общината, откъдето е станало ясно, че по градоустройствен план мястото е с предназначение за параклис, довери доц. Банов.