Стоп на практиката от минали зими патрулки да събират по адреси шофьорите на снегорините

Не снегът, а замръзващите нощем шосета са големия проблем през зимата, според полицията

 

зимно почистване

 

Да бъде сложен край на порочната практика от минали зими, патрулките да събират по адреси шофьорите на снегорините и другата снегопочистваща техника, поискаха от полицията. На проведеното в Областната администрация второ заседание във връзка с подготовката за зимата, от Областната дирекция на МВР заявиха, че един от най- големите проблеми през зимата е първоначалното уведомяване на фирмите.

Редовно се случвало, особено по празниците, дежурните на опорните пунктове и шофьорите да си изключват телефоните или пък да не ги вдигат. Налагало се патрулни автомобили да ходят по адреси, за да търсят водачите на снегопочистващите машини. Категорично настояваме, вместо да ни излизат с оправдания от рода, че не са ги чули, отговорните за поддържане проходимостта на пътищата да отговарят на повикванията, заявиха от дирекцията.

От полицията са категорични, че не снегът е основният проблем през зимата, а замръзващите през нощта шосета и поискаха фирмите да бъдат задължени редовно да третират настилките в малките часове на нощта.

Няколко са рисковите участъци в региона, които се наводняват поради непочистване на канавките и шосетата замръзват, стана ясно на заседанието. Единият от тях е на пътя за Брезник, където в центъра на Мещица се оттича вода и пътят редовно се заледява. Направената наскоро проверка показала, че при Хладни клисури, където проблемът бил същият, той вече е решен. В Мещица обаче ситуацията все още не била променена.