Перничани против горенето на отпадъци в ТЕЦ „Република“

Десетки граждани се събраха в късния следобед днесв понеделник, 2 септември пред Минната дирекция в Перник, за да изразят своята  позиция срещу инвестиционното намерение на „Топлофикация Перник” за използване като допълнително гориво при производството на топло- и електроенергия на биомаса, шисти и RDF отпадъци.

Пред журналисти инициаторът на събирането Благовеста Георгиева заяви, че това не е протест, а събиране на хора с активна позиция, които искат чист въздух и здраве за децата си.

От сдружение „Дишай Перник” са категорични,че горенето на отпадъци в град като Перник, който е зармърсен изключително много в исторически план е недопустимо и трябва да се направи всичко възможно, за да не се допуснат нови замърсители. Настояваме за ОВОС, казаха екоактивистите.

Над 300 са внесените възражения от граждани. Община Перник също ще изрази писмено своето становище. То изцяло съвпада с това на гражданите, каза кметът Вяра Церовска. Тя обясни, че общината не е институцията, която може да накаже дружеството, но общината е институцията, която не е позволила преди една година това да се случи.

„Напълно подкрепяме инициативата на гражданите и желанието им Перник да има чист въздух. Всичко, което се случва и въздухът в Перник да бъде контролиран така както трябва от всички регулиращи органи”, заяви кметът Церовска.

В момента се събира подписка срещу горенето на отпадъци,биомаса и шисти. Предстои и мащабен протест.  

Според ръководството на „Топлофикация Перник” добавянето към въглищата на биомаса, шисти и RDF отпадъци не предполагало допълнително замърсяване на средата.