Перник е Сурва

С наричания за здраве, благополучие и успешна година от малките коледари на Обединения детски комплекс започна фестивалната надпревара на Сурва 2019 г. Те сурвакаха с усмивка и настроение официалните гости, дошли на празника. Стартът на фестивалните дефилета даде кметът Вяра Церовска, която приветства всички участници, перничани и приятели на Перник, потопили се от магията на 28-мия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2019 г.

 „Скъпи , приятели, дефилето започва, най-красивото , най-пъстрото, най-шареното, запазило българската традиция и дух.  Сурва е празник на Перник и на цяла България. Да започваме! Да бъде!“, сподели кметът Вяра Церовска.  

Приветствие отправи и новият президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Ларс Алгел. Той връчи две купи на журито, което ще даде наградите на ФЕКГ на една сурвакарска и една кукeрска група. 

В двата дни на фестивала ще дефилират общо 7514  от 122 групи. Сред тях мъжете са – 4168,  жените – 1816, а децата – 1357. Деветнадесет  са групите от чужбина с 433 участници, което означава , че фестивалът ще пребъде. Обичаите си в маскарадните игри ще покажат 19 групи, представители  на 8 държави –  Македония, Русия, Португалия, Италия Сърбия, Румъния, Гърция , Словения.

Деветчленно жури ще оценява тазгодишното представяне на сурвакарските и кукерските групи. Председател на журито е доцент доктор Георг Краев от НБУ.

Членове: 

Доц. д-р Валентина Ганева-Райчева (ИЕФЕМ-БАН) 

проф. д-р Николай Ненов ( РИМ – Русе) 

Д-р Милена Любенова (ИЕФЕМ – БАН) 

Цветана Манова – етнолог 

Елена Темелкова – художник 

„Бела вода“, Перник – Стефан Давитков 

„Сушица“, Карлово – Георги Андонов 

Джерман , общ. Кюстендил – Венец Ангелов