Перник иска 5 млн. лв. заем от държавата

ОбС-кметОпозицията настоя за погасителен план и приоритети на разходване

Безлихвен заем в размер на 5 милиона лева от държавата да поиска Общината в Перник се съгласиха вчера общинските съветници на свое извънредно заседание. Дългът ще се погасява през следващата година, а с парите ще се разплатят стари задължения, обясни кметът Иван Иванов. Съветници от опозицията поискаха от него погасителен план и ясни приоритети за какво ще се харчат тези пари, за които още не се знае дали ще бъдат получени.
В своите мотиви кметът е посочил и дългове към НАП в размер на над 3.6 милиона лева, от които 800 хиляди са лихви, трупани от 2010г., а се очаквало и скоро дългът да надхвърли стойността на общинските имоти, с които е обезпечен. На заседанието кметът сподели, че от НАП вече са идвали да описват въпросните имоти. Кредитният рейтинг на община Перник е под точката на замръзване, заяви кметът Иван Иванов и поясни, че затова не може да се разчита на заем от банка. Единственото спасение, за да не се блокира работата на общината, е заем от републиканския бюджет, беше категоричен Иванов.
Задълженията на общината са 15,5 млн. лв., каза в свое изказване председателят на ОбС Милан Миланов, който подчерта, че този безлихвен заем е жизненоважен за общината. Той припомни, че проблемите са от 1999 г., когато държавата престанала да оставя в общините данъка общ доход на големите данъкоплатци. Оттогава не се променила нито една институция, а сме създали и нови, в общинските предприятия работят твърде много хора, посочи Миланов и прикани към по-решителни мерки за стабилизирането на
общината.