Перник с парк 7 в 1

Кметът на Перник Вяра Церовска с интервю за сайта kmeta.bg:
– Г-жо Церовска, съвсем скоро в Перник ще отвори врати най-модерният и уникален парк за Югозападна България –„Паркът на предизвикателствата“. С какво ще е различен от други паркове в страната?

– Най-хубавият парк на предизвикателствата предстои да бъде открит в края на месец октомври в Перник. Наистина това ще бъде едно уникално място с няколко зони за различни възрастови групи. Защо е за предизвикателствата? Защото там има една невероятна въжена градина, която е различна и за първи път се показва у нас такова нещо.

В центъра на парка се строи сцена, подходяща за различни културни дейности и забавления. До нея вече е издигната въжена градина на три нива, заедно с кула с вита стълба, със стоманена конструкция „хексагон“. В западната зона на обекта се подготвят трасета за планинско колоездене. В източната му част, сред съществуващата дървесна растителност, е изградена зона „Търсене на философския камък“. Обособено е място за разполагане на палатки. Там ще бъде оформено огнище и пилон за знаме. Три нови детски площадки ще бъдат част от зоните за активен отдих. Строи се и комбинирано игрище. Навсякъде е осигурен достъп на хора с двигателни проблеми, също и за родители с детски колички. Разбира се, всичко това ще бъде обезопасено с инструктор, който ще води смело жителите и гостите на града по стъпките, когато решат да опитат своя кураж.

Предвиден е автомобилен достъп до централната част на обекта, където е съсредоточена по-голямата част от съоръженията и дейностите. Ще асфалтираме улицата, водеща до него, и ще изградим доста паркоместа, както и изграждане на връзка със Западния парк. В началото на комплекса вече е монтиран един огромен змей, който стана любимец на перничани.

– „Паркът на предизвикателствата“ е част от един голям проект за Перник. Кои са другите обекти, които са включени в него?

– Една от възможностите да променим Перник е проект по ОП „Региони в растеж“. Заедно с „Паркът на предизвикателствата“ ние успяхме да променим и междублоковото пространство в най-младия пернишки квартал „Тева“ и той вече има нов облик, създадени са нови зони за социални контакти и отдих, изградени са фитнес площадки на открито, спортни и детски площадки, алеи и тротоари. Направен е нов паркинг до 50 паркоместа. Реализирането на обекта дава възможност на перничани и неговите гости да живеят, общуват и да се забавляват в модернизирана и привлекателна среда. Това е една придобивка, която вече е оценена от жителите на този квартал, където бяха санирани и блокове по Националната програма за енергийна ефективност, които допълнително промениха неговата визия. В кв. „Тева“ сме заложили и социални жилища, които включват изграждането на 42 апартамента.

В същия този проект беше заложено и успяхме да реализираме реконструкция на моста над река „Струма“, който свързва няколко квартала с централната част на града. Идващите коли от общините Трън и Брезник през него могат директно да отидат на вътрешноградската магистрала, без да утежняват движението през центъра на Перник. Мостът е изцяло обновен. Старата метална конструкция е подменена със стоманобетонна. Ширината на съоръжението е 9 метра, с две ленти за движение и тротоари за пешеходци от двете страни. Направена е пътна маркировка, монтирани са пътни знаци. Направени са и допълнителни парапети за безопасност.

Мостът в кв. „Варош“ е построен през 1952 година и оттогава досега не беше ремонтиран, което затрудняваше движението на колите и гражданите в централната градска част.

Това, което успяхме да направим по ОП „Региони в растеж“, е една изцяло реновирана, преустроена и обзаведена детска градина в кв. „Твърди ливади“ – ДГ „Изворче“. Довършваме и първата детска градина в центъра – ДГ „Миньорче“. Тя беше разрушена до основи и отново изградена до покрив. В нея децата на Перник ще могат да се възпитават в различни, съвременни условия.

– Променяте и сградата на общината. С какво финансиране и по коя програма се случва това?

– Проектът, който в момента реализираме, е обновяване и саниране на сградата, където се помещава общинската администрация. Това е отново възможност, с която успяваме да подобряваме условията, където можем. Средствата са целеви и не могат да бъдат пренасочвани за други обекти и дейности. Санирането на сградата, в която се помещават 8 институции, е начин, чрез който ще променим облика на заобикалящото ни пространство и ще намалим разходите по енергопотребление, които са за сметка на данъкоплатците.

– Започна новата учебна година. Кои училища и детски градини успяхте да ремонтирате през годината?

– Стремим се да бъдем подготвени за 15 септември. Сформирана беше комисия, която направи оглед във всички училища, за да види какво е тяхното състояние, какви са възможностите на директорите със средствата по делегираните бюджети и какви са техните приоритети при подготовката за новата учебна година. Бяха водени разговори с министъра на образованието и бяха отпуснати средства за основен ремонт на покрива на една от най-големите гимназии в Перник – ГПЧЕ „Симеон Радев“, чията сграда е доста стара. След този разговор допълнително се отпускат средства и за ремонт на 13-о ОУ. Извършват се ремонтните дейности в Спортното училище, изцяло ще подновим отоплителната инсталация в училището в село Драгичево. Текат ремонти и на покрива на училището в село Рударци. Извършват се възстановителни дейности в редица детски градини. Имаме обществена поръчка за над 40 000 лева, с която променяме топлопреносната мрежа в няколко детски градини. Всичко, което правим, е с много труд и много голямо внимание за децата на Перник, тъй като всички знаят каква е тежката финансова ситуация в община Перник. Извърши се измиване и маркиране на улиците преди началото на учебната година 15 септември.

С началото на новата учебна година пожелавам на учениците да са здрави, да имат настроение, да следват своите мечти, да градят своето бъдеще, да обичат своя град така, както обичат семейството си и да знаят, където и да са, най-хубавите години и най-щастливите им дни са били тук, в Перник, в който много знаменити българи са получили своето образование.

– Ремонтите по града продължават. Върху кои обекти работят майсторите?

– Продължават ремонтни дейности и по централните улици, за да бъдат запълнени дупките. Ремонтираме две спортни площадки в кварталите Драгановец и Проучване. На площадката в кв. Проучване се прави цялостна реконструкция и основен ремонт. Разширяваме я, правим футболно и баскетболно игрище, ще има възможност да се играе и волейбол. Няма да липсват и пейки за тези, които ще си почиват или пък ще гледат. Ще има и специално осветление, за да могат децата на воля и спокойно да тренират, да играят и да се забавляват. Другото игрище се намира в парка „Митко Соколов“, кв. Драгановец, и е с размери 35/55 за футбол.

Години наред там са играли футбол поколения перничани. Надявам се да бъде ползвано така, както трябва и да бъде за радост на всички. Надявам се да им хареса на перничани и да има отговорен обществен контрол по време на самото строителство и на двата обекта.

Двата обекта се изграждат със собствени приходи на общината, на стойност 320 000 лв. До момента в община Перник има изградени общо 11 спортни площадки, с тези две техният брой ще стане 13.

С нова визия вече е паркингът на „Руския битак“. След повече от 20 години обектът беше цялостно ремонтиран. На разположение са 85 паркоместа, 5 от които са за хора с увреждания. За удобство на шофьорите ще бъдат маркирани и още 15 места в близост. Това е третият паркинг, който община Перник ремонтира и създава условия за добра комуникация.

Продължаваме дейността си по това да запазим читалищата във вид, в който могат да бъдат харесвани и ползвани от нашите съграждани. Ремонтира се читалището в кв. „Бела вода“. Сградата ще бъде изцяло санирана, ще бъдат укрепени стени и подновени подовата настилка, ВиК и електрическата инсталация. Проектът за ремонта включва още и изграждане на две тоалетни, както и подмяна на част от покривната конструкция.

Почти е готово читалището в Драгичево, предстои ремонт на читалището в Кралев дол, ще се извършат възстановителни дейности и на покривите на читалищата в Кладница и Рударци. Ще започнем ремонт и на футболното игрище с олимпийски размери в спортния комплекс „Дивотино“. Подготвяме спортната площадка за клуба по ръгби „Валяците“, за да могат да продължат своята спортна дейност. През тази година ремонтирахме и спортната зала на Стадиона на мира.

Надявам се до края на годината да приключи и обществената поръчка за ремонта на зала „Дружба“. Входирали сме още в Министерството на спорта проекти за реновиране на лекоатлетическата писта и осветлението на Стадион на мира.

– Министерският съвет отпусна 111 млн. лева на общините в страната, община Перник ще получи ли средства?

– В тази конкретна сума не са предвидени средства за община Перник, но месец преди това ние сме получили 650 000 лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да си ремонтираме читалищата. Тези средства не се дават за кметовете, те се дават за хората в тези общини. Ние сме изготвили и три проекта, които сме предложили и очакваме Министерският съвет да ги разгледа и да ни помогне. Единият проект е за Двореца на културата, той включва цялостно саниране и запазване на всички архитектурни елементи, подмяна на дограмата, основен ремонт на покрива, водопровода и канализацията. Вторият проект, който е изцяло готов и сме подали, е изграждането на две кръгови кръстовища в града – на ул. „Благой Гебрев“ в кв. „Изток“ и на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Иван Пашов“. С увеличаването на леките автомобили чувствително се затруднява движението Перник – София и обратно, което води до големи задръствания на изхода и в центъра на града. Това създава изключителен некомфорт на гражданите и голямо напрежение. Близо 25 хиляди перничани работят в столицата и пътуват с автомобилите си.

В момента приключваме и още един проект, който е важен за перничани, години наред е пропускана възможността да се изгради отсечка на пътен възел „Марина бара“, през която да можем да имаме трети вход за нашия град, така че ние също имаме своите очаквания от Министерския съвет и от различните министерства. По един или друг начин държавата помага на общините и удовлетворява проектите, които смята, че са важни за хората в населените места. На която и община да се помогне, това са българските граждани, които имат нужда да получат подобрение.