Полиция и медици в синхрон срещу агресивни пациенти

Шефката на Спешната помощ: И досега не ни е отказвана помощ от органите на реда

линейкиПолиция и медици ще действат в синхорн срещу агресивните пациенти. За целта ще се локализират рисковите райони и при необходимост полицейски екипи ще съпровождат линейките.

Общите действия се базират на съвместна заповед на министрите на здравеопазването д-р Петър Москов и на вътрешните работи Веселин Вучков. С нея директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат общи действия за локализиране на местата, където в периода 2013-2014 година са констатирани прояви на насилие над спешни медици.

Проблемът с нападенията над медици излезе на дневен ред отново след като на Никулден пияни младежи от Радомир разцепиха устната на дежурния в Спешното отделение на пернишката болница д-р Румен Денчев, докато ги преглеждал.

„По повод на заповедта и последните инциденти с колеги, имахме среща с директора на Областната дирекция на МВР Славчо Станиславов и с началниците на районните полицейски управления, каза шефката на ЦСМП в Перник д-р Юлия Такова. Полицията и досега ни е помагала и се е отзовавала всеки път, когато сме я повикали. Въпреки това отново се договорихме за съвместни действия в подобни ситуации“, каза Такова.

Тя съобщи, че наскоро, с екипите на центъра не е имало тежки инциденти. Последният случай е отпреди две години, когато в квартал Тева група пияни роми ритаха и чупиха линейка. „Още когато се обадят по телефона, пресяваме пациентите. Така ще бъде и занапред, като при евентуална заплаха, когато сме на адрес ще се обаждаме за подкрепление от полицията“, обясни Такова.

В ЦСМП в Перник работят общо осем мобилни екипа плюс един транспортен. Четири от екипте са в Перник, другите покриват филиалите в региона. Средно на ден се посещават между 30 и 40 адреса. Най- натоварени са съботите и неделите, както и празничните дни, когато джпитата почиват.

„Всички медици от Спешния център в Перник заставаме твърдо зад министър Москов и единодушно подкрепяме декларацията на Българската асоциация на спешната помощ“, съобщи още Такова.