Правят музей на Сурва в турска къща

Кошарево, къщата на близнацитеОбщината в Брезник и местният музей разчитат на финансиране на проект да оживят имот в Кошарево

Музей на маската се канят да направят в Кошарево общината в Брезник, в партньорство с Общинския исторически музей, довери неговият директор етнологът Симеон Мильов. Новият музей ще има за база т. нар. къща на близнаците. Това е общински имот. Навремето там е имало стара къща, но е била отчуждена и е започнато нейното превръщане в музейна база.

Оригиналната къща била построена от населявали Кошарево  двама братя турци около 1870г. Скоро обаче те напуснали тези места, но преди това продали къщата. В началото на 70-те години на миналия век станало отчуждението на имота, който още тогава бил с предназначение за музей.

Сега имотът не е в най-добро състояние, но се разчита със средства от проекта къщата да бъде консервирана и реставрирана. Засега разработката  очаква одобрение от програмата на Норвежкото правителство, каза Мильов, но това не означава, че няма да се търсят и други финансови източници.

Бъдещият музей ще събере всичко за  обичая Сурва, както и за  самите маски. Ще има целогодишно отворена работилница за маски и ателиета за занимания с деца. Местните настояват да има и отделни кътове  на сурвакарските групи във всяко от близките села.

За нуждата от подобен музей на маската и на обичая Сурва в региона се говори отдавна. Сега надеждата е щом вече има конкретна разработка да се осигури и финансиране, коментира Мильов.