Представят книга за Балканската война в Салона на изкуствата

георги марковКнигата на акад. Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” ще бъде представена в Перник. Творбата е може би най-мащабният по своя обхват и дълбочина научен труд, посветен на стогодишнината от Балканската война, възкресена чрез дневници и спомени, писма и стенограми, бюлетини и дописки, които обясняват възприемането й като „кървава жътва”.
Намесата на българския фактор в „голямата политика” е оценена през призмата на „европейския концерт”, което разширява представата на другите за нас до степен да разберем по-добре себе си като народопсихология. Един незнаен ранен български войник в Балканската война смайва през болката си чуждестранните кореспонденти с думите си: „Ръката ми стана по-малка, но България ще бъде по-голяма!”. Оказва се, че българите не са само градинари и млекари, но и летци и артилеристи. Френският военен министър на войната Етиен Милеран обявява българската войска за най-добрата в Европа и заявява, че „би предпочел за съюзници 100 000 българи, пред която и да е друга европейска армия, колкото и многобройна да е тя”.
Книгата е на издателство „Захари Стоянов” и е оформена майсторски от художника Жеко Алексиев и издадена отлично полиграфически. Тя има и комплект от карти на бойните действия.
Книгата ще бъде представена, лично от автора й акад. Георги Марков на 9 април в Перник на Панаир на книгата в рамките на Пролетния салон на изкуствата, организиран от Община Перник, ОК „Дворец на културата“ в партньорство със сдружение „Добрините“ и „Джули Експрес“. На панаира, свои нови книги ще изложат водещи издателства, а любителите на литературата ще могат да се възползват от специални намаления.