Профилкториумът на 60

Шестдесетгодишнина чества Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник.

Болницата е бивш профилакториум, строен от мината в подножието на планината над града Голо бърдо. Той е с разгъната застроена площ 10 000 кв. м и над 25 дка двор.

Здравното заведение е отворило врати през 1959 г. като база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация в столичния квартал „Овча купел“. Сега тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др. В момента община Перник е едноличен собственик на капитала.

В края на миналата година лечебното заведение бе обявено за продан от НАП заради дългове около 500 000 лв. След намеса на здравния министър наддаването временно беше спряно. За да излезе от кризата, здравното заведение започна да разширява дейността си. Срещу пакетна цена от 550 лв. месечно болницата вече приема пациенти, които се нуждаят от чужда помощ. Възстановено е и калолечението, ръководството възнамерява да поднови парафино- и лазерлечението.

Здравното заведение работи по три клинични пътеки – за ортопедични заболявания, на централната и на периферната нервна система. Всички средства, заработени по клинични пътеки, се превеждат директно към НАП за погасяване на задълженията. Благодарение на допълнителната дейност работещите тук 36 медици и друг персонал редовно получават заплатите си, посочи управителят на болницата д-р Росица Иванова.

Болницата разполага с 60 легла. Средната им заетост е 50 процента.