Разбиха банда наркоразпространители

Специализираната прокуратура и ГДБОП са неутрализирали група за разпространение на кокаин, амфетамини и марихуана. Участниците са задържани на 26 януари 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Перник и столицата.

В рамките на акцията, след осъществена сделка с наркотични вещества, са задържани А.Х./38г./, М.В./32г./, Б.Ф./31г./, В.К./28г./, Х.В./30г./ – криминално проявен и осъждан за грабеж, А.Г. /46г./, Б.Ф. /61г./ – с криминални регистрации и осъждан за хулиганство, както и 29-годишните П.К. и М.А.

При извършените следствени действия по време на операцията по задържането са намерени и иззети 1380 пакетчета марихуана, 90 пакетчета с бяло прахообразно вещество (според полевия тест кокаин и амфетамини), 54 200 лева, част от които в евро и щатски долари, 80 патрона с калибър 7,62 мм за автомат „Калашников“, лаптопи, мобилни телефони, флашпамети, симкарти. Иззети са и няколко автомобила, които участниците в групата са използвали за престъпната си дейност.

Специализираната прокуратура вече повдигна обвинения на седем лица за участие в организираната престъпна група за разпространение на наркотици.

Събраните доказателства сочат, че групата е разпространявала организирано наркотици поне от март 2017 г. при максимална конспиративност. Контактите с клиенти се осъществявали единствено чрез SMS-и. Всеки от участниците разполагал с по няколко телефона. На един пристигали поръчките, от друг бил информиран за това дилърът, който е „на смяна“, той от своя страна от различен телефон уговарял доставката. Наркотиците били осигурявани на едро от ръководителя на групата, държани били в нает гараж, където ги разфасовали и на дози. Групата работела предимно с постоянни клиенти. Част от участниците били „ветерани“ в бизнеса – занимавали се с наркоразпространение години наред.

С прокурорски постановления на седмината обвинени е наложено задържане до 72 часа. На 28 януари 2018 г., по искане на специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на петима от участниците в групата. На двама прокуратурата наложи „Парична гаранция“ от по 2000 лева заради оказано съдействие на разследването.