Събират комитет за пернишката крепост

Инициативният комитет, който ще работи по нов проект за средновековната крепост Перник , се събира на първа среща в града по инициатива на кмета Вяра Церовска.  Експерти от различни сфери, свързани с проекта, ще обсъждат в залата на Двореца на културата възможности за бъдещето на твърдината днес от 14 часа. 

В сформирания инициативен комитет участват ръководители на община Перник, учени, известни историци, археолози, етнографи, журналисти, експерти в сферата на туризма и други.
„Пернишката крепост е един от символите на града. Играла е важна роля в края на X, XI и XII век. Възстановката, правена по идеен проект преди няколко години, се оказа твърде модернистична, не само за учените, а и за обществеността. Това са плочки от наподобяващ пластмаса материал, които не изглеждат добре. Тази възстановка за мен е несполучлива“, е коментирал заместник-деканът на Историческия факултет на Софийския университет доц. Георги Николов.
Участниците в инициативния комитет ще потърсят ново решение за представяне на крепостта, за да бъде историческото наследство на града експонирано по най-добрия и достоен начин.
В края на срещата на инициативния комитет ученици от Професионалната гимназия по икономика ще представят създадения от тях уеб сайт за Пернишката крепост, който се казва „Не/Познатата крепост/“.