Санират и общите части на блоковете

Зам. министър Николай Нанков:  Програмата за енергийна ефективност ще осигури икономия на топло и електроенергия и ще повиши експлоатационна годност на конкретните имоти

 

панелкаСлед председателя на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и зам. министър убеждава перничани и жителите на региона защо трябва да се възползват от безплатното саниране на жилищата.

Въпреки че предварително бе обявено , че лично министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова ще разяснява в Перник националната програма за енергийна ефективност, в понеделник стана ясно, че с тази задача е натоварен заместникът й Николай Нанков.

Пред близо 150 домоуправители в зала „Панорама“ в Перник, Нанков подчерта, че програмата включва и саниране на общите части на сградата. В рамките на програмата, при необходимост, ще бъде извършено и конструктивно укрепване на сградите. „Програмата за енергийна ефективност ще осигури икономия на топло и електроенергия и ще доведе до повишена експлоатационна годност на конкретните имоти. Стартираме с 1 милиард, което ще е само началото. В момента тече информационна кампания, чиято цел е да запознае гражданите с детайлите от програмата“, заяви той.

По повод притесненията, свързани със създаването на сдружения, които да кандидатстват за енергийната помощ, Нанков изтъкна, че те са плод на политически спекулации. „Сдружението се създава само и единствено за целите на проекта и ще съществува до приключване на гаранционните срокове на извършените дейности. Това сдружение не осигурява никаква финансова или вещно-правна тежест за участващите в него“, каза още той. По думите му  принципът първи по време, първи по право е най-справедлив, тъй като по този начин средствата ще достигнат до тези, които най-бързо и отговорно са подходили към предоставената им възможност. Зам.-министър Нанков беше в Перник по покана на областният управител Ирена Соколова. На дискусията присъстваха още народния представител от ГЕРБ д-р Вяра Церовска, кметът на Перник Иван Иванов и зам.-кметът Владислав Караилиев.