Шестима перничани си купуват общинските жилища

По Нова година шестима перничани ще станат собственици на общинските жилища, в които живеят. Това стана възможно с решение на общинския съвет, взето на последната за годината сесия. През месец май т. год. беше отменен мораториума за продажбата на жилища на общината, за да може така да постъпват пари в хазната, а и наематели имаха желание да си платят жилищата. Първите шестима са живяли в жилищата дълго време, били са коректни платци и нямат натрупани дългове за консумативи.
Процедурата по покупко-продажбите на шестте апартамента можеше да се отложи за след Нова година. За това настояха съветници от групата „Демократи за Перник”. Те се позоваха на голямата разлика в цените, предложени от лицензирания оценител за жилища с почти еднаква площ и поискаха обосновка. . За едно от жилищата с площ 69,45 кв. м оценката е 26 599 лв., а за друго с 69,30 кв. м. цената е 24 814 лв. За трето от 69,30 кв. м. стойността е 20 835 лв., а за четвърто от 69 кв. м. купувачът ще плати 28 994 лв . Два апартамента с площ от 46,30 кв. м струват съответно 16 864 лв. и 19 446 лв.
ОбС не трябва да си играе със съдбите на хората, а с различните цени би могло да се заподозре недобросъвестност, заявиха съветниците. Стана яснообаче, че на заседанието на постояннята комисия по общинска собственост е присъствал лицензираният оценител и е обосновал аргументирано цените на апартаментите – стойностите са в зависимост от състоянието на жилищата. За предложеното решение се обявиха председателят Добри Митрев и кметът Росица Янакиева. Така сделките станаха възможни.