След закана от Перничани за бой, полицията налага крути мерки по охраната на фестивала “Сурва”.

Заради приписвания на перничани авторитет на побойници, зоологическата градина в София даде назаем клетките на хищниците за нуждите на охраната на фестивала. Поради форсмажорните обстоятелства от своя страна БАБХ приспа 3 лъва, 2 пуми, двойка тигри, сибирска мечка и няколко случайно преминаващи улични кучета.

Заканата разпространена из социалните мрежи

Мерките се налагат за да бъде осигурено безопасното провеждане на фестивала, без да се достига до грозни сцени на побой върху гостите на града. Заканите дойдоха дни преди фестивала от статус разпространен из социалните мрежи. Тъй като перничани са едновременно сред гостите на фестивала и сред участниците в ликове на сурвакари, това създаде смут в логистиката по охрана на събитието и се наложи да бъде изграден коридор от висока ограда буквално в последния момент, наподобяваща оградата по границата ни с Турция. Чрез така изграденото съоръжение публиката бива охранявана от участниците и същевременно участниците биват охранявани от публиката.   

Незапознати граждани и гости с реалната опасност от побой коментираха в социалните мрежи: “Дали това не е таен арест за 72 часа”, “Виждала съм снимки от Аушвиц, подобни коридори водят към газовите камери”, “Едно време у казарма пазех една такава ограда ама имах вишка и всичко се виждаше, а сега нищо не можеш да видиш”, “И по-добре че има ограда, миналата година един сурвакар ме ощипа по гъза”

По-късно през деня в събота се появи втори статус даващ гратисен период и гаранции на гостите, че са добре дошли и няма да бъдат бити. Това обаче не беше достатъчно сигурно доказателство за охранителите и крутите мерки останаха до края на събитието.

Втория сатус регламентиращ гратисен период за гостите на града

За сурва 2020-та охранителите имат идея предварително да построят бетонен тунел с дебелина 30см, от където да преминават участниците. Това ще гарантира абсолютно безопасното участие на участниците и гостуване на гостуващите на фестивала.