Соколова кани зрелостници на „Словото, наречено живо“

Областният управител ще бъде домакин на събитие, посветено на словото, буквите и българските символи

Областният управител Ирена Соколова ще бъде домакин на събитие, свързано със словото, буквите и езика като фундаменти на европейското културно многообразие.
Инициативата „Словото, наречено живо” ще бъде организирана в навечерието на 24 май – Денят на славянската писменост, просвета и култура. Тя ще срещне зрелостници от област Перник с личности, изявени на полето на културата, изкуството и духовността. По покана на Соколова със завършващите ученици ще разговарят: Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, д-р Вениамин Пеев – богослов и доктор по философия (НБУ), Теодоси Теодосиев (Тео) – дългогодишен преподавател по физика и ръководител на специализирана школа, Красимир Андреев – графичен дизайнер, Делчо Делчев – световноизвестен български пианист.
„С предстоящото събитие, което ще реализираме в Перник, правим съпричастно младото поколение към богатството на многовековните ни книжовни и духовни традиции! Миналото ни е свързано с великото дело на светите братя Кирил и Методий, които не само отредиха на България заслужено място на политическата и културната карта на Европа и света, но изградиха духовни мостове, отправиха непреходни послания за добруване и изграждане на силна християнска общност”, сподели Соколова.
„Словото, наречено живо” ще се състои на 14 май 2019 г. в Художествена галерия „Любен Гайдаров” гр. Перник, където за целта е подредена типографска изложба с авторски разработки на шрифтове на кирилица.