Соколова на форум в Австрия

Народният представител от ГЕРБ Ирена Соколова – зам.-председател на Парламентарната комисията по култура и медии  взе участие  в 21-вото издание на австрийския форум „Вахау“. Тази година мотото на събитието е „Европа – обединени в благоденствието, разделени в кризата“. 

В двудневния форум Ирена Соколова се включи в  панела „Меката сила на културата: Културната дипломация, като външна охрана на ЕС“. С комисаря по Европейска регионална политика Йоханес Хан обсъдихме амбициите на България за бъдещи проекти с фокус представяне и развитие на българската култура, както и утвърждаването на българската културна идентичност чрез трансгранични проекти за обмен на практики“, сподели Соколова.

Българският външен министър Даниел Митов въведе темата за равнопоставеността на жените и мъжете в контекста на обсъжданата миграция и интеграция. Заедно с колегата си от Австрия, най-младия външен министър в Европа Себастиян Курц заявиха позиция на непримиримост към миграция без ограничения и правила. „Никой, който идва в Европа не може да си мисли, че ще прави разлика между правата на мъжете и жените и ще смята, че привилегии му се полагат по право“, заяви Митов.

Икономическа експертност и анализ на средата представи Красен Станчев. Знак на отлична приемственост е присъствието на бившата и настоящата ни посланички в Австрия Елена Кирчева и Елена Шекерлетова.

За 21-ви път форумът „Вахау“ събира представители от управлението и автори на политики от всички страни, за да обменят опит и споделят актуалните заявки и проблеми по световно важни теми. „Политически и емоционално ангажирана съм да съм част от настоящия форум.  Външните министри на Австрия, България Хърватия, Румъния и др. споделиха възгледите, притесненията си и задоволствата си, както и възможните решения, които виждат в настоящата европейска картина на миграция и интеграция“, посочи още зам.-председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание.