Спасяват спешните кабинети в Брезник и Трън

Със съдействието на депутатите д-р Вяра Церовска и д-р Валентин Павлов дежурствата на лекарите се запазват

Болница ТрънСпасяват спешните кабинети в Брезник и Трън. Заплахата от 1 май да отпаднат  дежурства на лекари, които да преглеждат на място пациенти във филиалите към ЦСМП в двата града отпада. Това заяви народният представител от ГЕРБ д-р Вяра Церовска, от която кметовете на Трън Станислава Алексиева и на Брезник Васил Узунов са потърсили спешно съдействие.

Дежурствата на лекари в спешните кабинети бяха въведени при предишното управление на ГЕРБ, а заповедта за отмяната им е дошла преди около седмица при  директора на ЦСМП д-р Валери Симеонов. Последвала е незабавна реакция от местните власти.

Кметът на Трън Станислава Алексиева е поставила въпроса пред д-р Церовска в приемния й ден. За община Трън, където няма болница, нито медицински център, дежурствата на лекар в спешния кабинет, който да преглежда на място пациентите е животоспасяващо. В общината живеят предимно възрастни хора. Те боледуват често, а нямат автомобили, с които да отидат до болницата в Перник, която е на 50 км.  Има три джипита, но те не осигуряват 24- часова медицинска помощ. Линейката е една и ако е на адрес в селата, животът на болният се поставя на карта, каза Алексиева. Тя съобщи, че с проблема е запозната и областната управителка Ирена Соколова.

Заедно с колегата от Реформаторския блок д-р Валентин Павлов вече разговаряхме със зам. министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Запознали сме го с проблема. Имаме неговата дума, че промяната се отменя и дежурствата се запазват, каза д-р Церовска.

Тя съобщи, че има много голям интерес от страна на гражданите към ежеседмичните открити приемни, които провежда. „Хората очакват да получат отговор или подкрепа за разрешаването на проблемите им. Ние в ГЕРБ залагаме на диалог и личен контакт, за да можем да сме полезни на съгражданите си“, категорична е д-р Церовска.