Сръбска духова музика на събора в Мошино

След Малина, мошинци ще купонясват и с Емилия

емилияДухова музика от Сърбия идва за събора в Мошино. По отколешна традиция, на 2 август, когато е Илинден по стар стил, жителите на един от най- големите квартали в Перник  отбелязват Деня на своя покровител, Свети Пророк Илия и така спазват традицията на дедите им.

Съборът води началото си отпреди 175 години. Тогава на този ден дървеното клепало за първи път събира хората за вечерна молитва в новопостроената черква, носеща името на Св. Пророк Илия. В най-новата ни история, когато с волните пожертвования на много мошинци, храмът бе възстановен и осветен от покойния патриарх Максим, на празника в него се стичат все повече гости, приятели и близки.

И тази година традицията няма да бъде нарушена и празникът ще започне в 8:30ч. с утринна служба и света литургия в храм „Свети Пророк Илия”. Черквата ще е отворена през целия ден, за да може всеки мирянин да я посети и да запали свещичка за здраве.

Наред с традиционните за съборите атракциони, сергии и димящи скари, кметство „Изток” организира и празнична програма, която отново ще бъде на две сцени.

Веселието ще започне в 18:00ч. часа на площадката пред местното читалище ”Съзнание”, където ще свири Сръбският духов оркестър “DONJA”, а по- късно, в 21 часа, купонът ще се пренесе  пред Районен младежки дом – Мошино. Там концерт ще изнесе Емилия.