Три пернишки банди задигат колите на софиянци

Перник краде колите на София, пише блиц. бг. В момента най-активни са три групи, които влизат по няколко пъти на седмица в столицата и си тръгват задигнали автомобили.  „Нашите данни показват, че на денонощие се краде средно по 1 автомобил, на практика от тези 7 на седмица, поне 4-5 отиват към Перник“, заяви пред „Телеграф“ шефът на сектор „Автокражби“ в СДВР Пламен Максимов.

Въпросните три банди са снабдени с най-модерните машинки, с които се отключват колите през 2018-2019 година и се палят двигателите.  По оперативни данни на МВР подземен бос от пернишкия ъндърграунд с пуешки прякор ги финансира и оборудва с техника по последен писък на модата.  Той има уговорка да изкупува крадените возила. Плащал по 2-3 бона на парче, след това те били разпращани в различни дворове, складове, халета и работилници по пернишките села, където ги разглобявали.  

Авточастите пък били изкупувани от морги и продавани основно по интернет, за да бъдат непроследяеми.  „В момента има огромен спад на кражбите на коли. Както ви казах, по една на денонощие. а София е близо двумилионен град. Стремим се да намалим още бройката, но и автокрадците не са вчерашни“, коментира още Пламен Максимов.  По думите му майсторите, които разглобяват крадените автомобили взимали по 500 лева на бройка. Те не се интересували нито кой докарва „стоката“ , нито къде отиват частите. За това и подобни хора, участващи в периферията на автобандите, били почти неуловими и не давали показания пред съда за престъпната схема.  Най-крадените коли по данни на МВР в момента са новите „Рено“ и „Порше“, произведени в края на миналата година. Позиция обаче държат и возилата среден клас, които отиват за части в моргите.