В Спешното вадят кърлежи срещу 10 лева

Таксата е въведена с решение на Съвета на директорите

кърлежиВ Спешното в Перник вадят кърлежи срещу 10 лева. Таксата е определена с решение на Съвета на директорите.  Въведохме я не защото сме лоши, а защото процедурата е рутинна и може да се прави и от личните лекари, каза шефът на многопрофилната болница „Рахила Ангелова” д-р Иван Евлогиев. Спешното отделение е за спешни случаи, каквито в Перник не липсват. Хората обаче са свикнали за всякакви оплаквания и проблеми да търсят помощ в отделението, твърдят медиците.

Бум на ухапани от кърлежи има тази година. Първите случаи бяха регистрирани в още ранна пролет, като само през април, по данни на РЗИ, медицинска помощ са потърсили 77 души. Статистиката обаче не е пълна и не дава точна представа за ситуацията, тъй като възрастни хора по селата, сами вадят паразитите и не търсят лекарска помощ. Те се обръщат към медиците месеци по- късно, когато се появят и симптоми на заболяванията, причинени от заразени кърлежи.

Ежегодно през пролетно- летния сезон се наблюдава завишаване на трансмисивни инфекции. През последните години обаче заради променените климатични условия това завишаване е чувствително. И тази година топлата зима и влажната пролет благоприятстваха, популацията на кърлежи. Затова и здравните власти предричат своебразен пик на борелиозата. В област Перник от началото на годината са регистрирани 5 случая на лаймска болест. През миналата година лабораторно доказаните случаи са били 14. Тогава през кабинетите на спешно отделение са преминали общо 1600 души.