В US колеж изучават писателка от Перник

Разкази от Здравка Евтимова, включени в сборника „Стари коли и други разкази” (Carts and Other Stories), издателство Fomite Books, САЩ, 2012 г. са разглеждани от студентите в колежа „Бард”, щата Ню Йорк, САЩ, в курса от лекции, „Балкански гласове”, воден от професор Елизабет Франк.

Елизабет Франк е професор по съвременни езици и литератури в колежа „Бард” и е носителка на наградата „Пулицър” (1986 г.) за биографията на американската поетеса Луиз Боугън.

В курса лекции „Балкански гласове” са включени авторите: Исмаил Кадаре (Албания), Иво Андрич, Миленко Жеркович (Босна и Херцеговина), Иван Вазов, Здравка Евтимова (България), Дубравка Угрешич, Мирослав Кърлежа (Хърватска), Константин Кавафис (Гърция), Таско Георгиевски (Македония) Грегор фон Рецори (Румъния), Вук Караджич, Данило Киш (Сърбия)

В специализирани онлайн часове, посветени на българската литература, е отделено особено внимание на разказите „Шибил” и „Индже” на Йордан Йовков, както и на стихотворенията „Хаджи Димитър” и „Обесването на Васил Левски” на Христо Ботев.

На 2 май 2018 г. беше проведена SKYPE сесия, по време на която бе воден разговор между студентите от колежа „Бард”, посещаващи курса от лекции „Балкански гласове” на професор Елизабет Франк, и Здравка Евтимова. Студентите и задваха въпроси дали има специални поводи за написване на разказите „Стари коли”, „Глоговият храст”, „Госпожица Даниела”, „Кръв от къртица”, „Тясната улица”; има ли причина, поради която разказите на писателката са съсредоточени в региона Перник-Радомир, какво е вълнуващото и особеното в това място; кое кара авторката да обръща такова внимание на природата; как се раждат разказите й; как изгражда героите си; има ли предварителен план за написване на разказа. Какви трудности среща при превода на разказите си на английски език; каква е ролята на музиката в разказите й.

Като прикачeн docx файл изпращам съэдържанието на курса лекции „Балкански гласове”, воден Елизабет Франк, професор по съвременни езици и литератури в колежа „Бард”, щата Ню Йорк, САЩ.

Изпращам също и два аудио файла, на които е записан част от разговора между студентите от колежа „Бард”, посещаващи курса „Балкански гласове” и мен. /frognews.bg