Ваташки издаде ръкописа на архимандрит Методи Жерев

В изданието прави съпоставка между оригинала и плагиатството на проф. Кръстев

04-06-14-10Проф. Румен Ваташки издаде книгата на архимандрит Методи Жерев  „Дванадесетте апостоли Христови и Върховната власт на църквата”, която професорът от Шуменския университет  Ангел Кръстев изплагиатствал. Екземпляри от нея перничанинът е подарил на министъра на образованието Анелия Клисарова, на председателя на Комисията по образование в Парламента Ваня Добрева и на Академичния съвет в Шуменския университет, който вместо да изкаже служебна благодарност на Ваташки, му наложи наказание заради изнесения пред медиите случай.

Скандалът гръмна през февруари, когато на пресконференция в Перник Ваташки, който е и областен лидер на „Атака”, съобщи, че докато работел по книгата си „Българската православна църква и Вторият Ватикански събор” попаднал в Държавен архив на ръкописа на архимандрит Методи Жерев. Четейки труда на архимандрита Ваташки установил , че той е откраднат от колегата му Ангел Кръстев, който е шеф на катедра в Шуменския университет и издаден от негово име под заглавието „Приматът в църквата”. Нещо повече, с него Кръстев даже станал професор.

Още тогава реших, че ще издам ръкописа, който е написан през 1971 година, но до момента не беше отпечатван. Освен това съпоставих написаното от Методи Жерев с откраднатото от колегата Кръстев, обясни Ваташки.  Той съобщи, че е бил извикан в парламентарната комисия по образование и запознал депутатите със случая. От разговора с тях разбрах, че има идея да се регламентира определението „плагиатство” и да се направят промени в Закона за научните степени и звания. В момента сме свидетели на един парадокс- научната продукция намалява, а  деканите, професорите, докторите на науката се произвеждат на килограм, каза перничанинът. Той съобщи още, че ще заведе дело срещу ръководството на университета заради наложеното му наказание. Непрекъснато ми повтарят, че и аз съм подкрепил Кръстев при избора му, тъй като съм бил в комисията. Да наистина го подкрепих, но това стана две години преди да видя ръкописа. Чувството че съм бил измамен, което изпитах когато прочетох труда на архимандрита, както и самото плагиатство, ме накараха да не си затварям очите пред истината и да направя случая обществено достояние, каза Ваташки.

Книгата на Методи Жерев е издадена с помощта на шестима спомоществователи- богослови и е в малък тираж от 220 броя.  От печат е излязла и книгата на Ваташки, благодарение на която всъщност, той попаднал на плагиатството.