Ваташки наказан заради изнесени случаи на плагиатство

Професорът: Това е безпрецедентно. Ангел Кръстев стана професор с чужда труд, а наказват мен

проф. д-р Румен ВаташкиБогословът от Перник проф. Румен Ваташки е наказан от университета в Шумен, където преподава заради изнесени пред медиите случаи на плагиатство.
Преди около два месеца Ваташки, който е и лидер на Атака в Перник, на пресконференция съобщи, че колегата му проф. Ангел Кръстев е откраднал ръкописа на архимандрит Методи Жерев „12 Апастоли Христови и върховната власт в църквата“ и го издал от свое име под заглавието „Приматът в църквата”. Ваташки съобщи и за втори случай на плагиатство, пак от страна на проф. Кръстев, касаещ проповеди на проф. Павел Стефанов.
За плагиатството Ваташки сигнализирал ръководството на университета пет дни преди да даде пресконференцията. Аз поисках да му отнемат званието, а те вместо да ми изкажат благодарност, ме наказаха за уронване на престижа на университета. Това е безпрецедентно. Ангел Кръстев стана професор с чужд труд, заяви Ваташки.
Той е наказан със забележка и с лишаване от допълнително материално стимулиране за три месеца, което е в размер на една минимална заплата.
Ще издам книгата на Методи Жерев в 300 бройки и ще подаря от нея на декана и ректора на университета, каза Ваташки. Той допълни, че ще търси правата си по съдебен ред.