Времето през януари. Трън държи рекорда от минус 38,3 градуса през 1947 г.

Зима-Трън-2Най-ниските температури през януари се очаква да бъдат между минус 20 и минус 15 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. През януари се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на река Струма – от 0 до 3 градуса, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и най-южните райони – между 60 и 110 литра на квадратен метър.

Януари започнА с мразовито и предимно слънчево време. Към 3 януари температурите имат повишение, ще се заоблачи и ще завали сняг, който в Южна България временно ще премине в дъжд и ще се създадат условия за поледици. През периода 3-8 януари, под влияние на средиземноморски циклони, ще се създава валежна обстановка. Валежите ще са значителни. В по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието валежите временно ще спрат. През второто десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. В началото ще е без валежи, но около 12 януари и в края на периода, отново ще има валежи, предимно от сняг. През третото десетдневие на януари динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото на периода, около 25 януари и в края на месеца, отново ще има валежи. Относително повишение на температурите ще има през втората половина на периода, когато в Южна България и по Черноморието ще вали, предимно дъжд.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя януари като най-студения месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. През януари времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България. Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието – от 2 до 5.

В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух, след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната – абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса, посочва метеорологът.