Всеки ден по 120 полицаи ще пазят фестивала

 

СДВР праща помощ срещу джебчиите, частни гардове също ще помагат в охраната

СурваЦелият състав на полицията в Перник ще бъде ангажиран с опазването на обществения ред и сигурността на гражданите и на участниците в предстоящия 24-ти МФМИ „Сурва”. Направени са анализ и разстановка на силите, набелязани са и мерки срещу евентуални инциденти, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция” към Областната дирекция на МВР Чавдар Димитров.

По 120 полицаи ще бъдат сред публиката всеки ден по време на фестивала. За предотвратяването на джебчийските кражби , на колегите си от Перник ще помагат специални групи от СДВР. В Областната дирекция на МВР пък ще има дежурни групи, начело с разследващи полицаи, които ще реагират на всеки сигнал за нарушение. Допълнителна помощ ще оказва и частна охранителна фирма, с която общината е сключила договор.

При всяко нарушение или инцидент, както и при оставен без надзор багаж, хората трябва да се обръщат към най- близко стоящия до тях полицай или да се обаждат на тел. 112, каза началникът на сектор „Охранителна полиция” към Първо РУП Йордан Василев.

Регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов, съобщи, че още от вчера на входовете на жилищните блокове, особено в центъра на града, се разлепвят бележки с предупреждение към гражданите да заключват входните си врати, за да бъдат предотвратени кражби по домовете им.

Предприети са всички мерки за охрана и на чуждестранните групи и официалните гости от чужбина. Разполагаме със списъци на участниците в групите. Уточнени са местата, където ще бъдат настанени, както и маршрутите им , каза Чавдар Димитров. Той съобщи, че по сигурността и охраната на фестивала, ще работят и служители на ДАНС.

Екипи на Пожарната и на ЦСМП ще дежурят в района на фестивала. Автомобилите ще бъдат разположени в пространството между Държавния архив и паркинга при Минната дирекция.

Създаден е щаб по сигурността

Със заповед на кмета Иван Иванов е създаден специален щаб по сигурността и опазването на обществения ред на предстощия 24-ия МФМИ. Щабът се ръководи от зам. кмета Адриан Симеонов и в него влизат представители на общината, ДАНС, ОД на МВР, ЦСМП, РИО, Агенция по безопасност на храните, НАП. Основната задача на щаба е да ръководи и координира работата по осигуравеното на обществения ред и предотвратяването на инциденти по време на карнавала.