Явиха се нови бусински грънчари

2-Бусински майстори-изложбаИзложбата им беше открита за празника на св. Спиридон. По сън ваят нашарена с длани ваза

Тъкмо когато леко изтляваше надеждата, че в трънското село Бусинци някой отново ще завърти гранчарско колело и ще възражда световната слава на бусинската керамична школа, сякаш по чудо в навечерието на празника на покровителя на грънчарите св. Спиридон, се явиха нови бусински майстори. Десет човека от Трънско завършиха занаятчийски курс, организиран по проект. Те получиха майсторски свидетелства, на които сега им се казва сертификат и подредиха първата си изложба. А ново грънчарско колело им дава шанс да упражняват занаята в музейния комплекс в Бусинци.

3-Бусински майстори-Валери Захариев
Валери Захариев и Станимира Хаджимитова.

Грънчарството е като зараза – гинатата те дърпа към колелото и на сън. А в Бусинци на майсторлък са се учили и занаятчии от Троян . Така за новото си увлечение говори Валери Захариев. Той е на 58 години, преди пет години инсулт го извадил от строя и се разделил с майсторлъка си на фаянсаджия и водопроводчик. Заселил се трайно в селото на жена си Цветанка, а тя е уредник на Музея на бусинската керамика в родното си село Бусинци. Когато през лятото научили за предстоящ курс по занаята на славните бусински майстори, не се колебали и двамата се включили в обучението. Валери не бил пипал глината, за да прави съдове от нея и му било много странно как се ваят причудливите форми. Като минала седмица от обучението той попитал майстора Светослав Желязков от пернишкия музей колко време ще му е нужно, за да се научи да прави стомна, а Светльо му прекършил мерака с отговора, че поне две години ще трябва да върти колелото. Валери обаче решил да опита и вечерта като свършили часовете седнали се захванал на сериозно. На другия ден показал на майстора първата си стомна. Това вероятно обяснява и отличието му в обучението – комисия та от изпитващи го класирала на първо място. Цяла маса от подредената с изделия на курсистите изложба е от негови изделия. Вече е направил не само гърнета, рукатки, паници и гювече с капак, но и крондир, което си бая майстория. Шарките обаче ги докарвала съпругата му. Цветанка е сред другите осем курсисти жени.

4-Бусински майстори-Кирил МарковГрънчарството не е за жените, обаче твърди другият мъж от курса. Кирил Марков е силно изкушен от историята. За известно време той беше уредник на общинския музей в Трън, но сега се препитава с многото умеятелности, които трънчани носят по наследство от предците си – зидария, мазачесво и други работи в строителството. Марков смята, че женските ръце са слаби да удържат по-тежка топка глина и да й придадат форма с въртене. Майсторът Светльо го опровергава и разказва, как на курс в столицата една дама – полубългарка, полуавстрияйка, открила че в грънчарството има голяма доза еротика и в тая посока върви пиперлива приказка за използването на средния пръст при оформяне на фигурите и за ефекта върху глината от галенето. Голяма форма не му се отдала и на Марков и присънилата му се ваза я изваял майсторът. Върху нея в цвят всички курсисти си оставили отпечатъци от дланите, а съдината ще остане спомен от курса с надписа „ваза на сънищата“.

Осъществяването на обучението е част от проект на фондация „Джендер проект за България“. Разработката е наречена „Посланици на правата си“ и преди откриването на изложбата екипът отчете проведени за осем месеца три еднодневни обучения по основни граждански права, пет дебата от типа „Социално кафене“ и три симулации за развитие на умения, свързани търсене на работа, вадене на лични документи, здравно осигуряване и други. В различните формати се включили между 40 и 115 човека – предимно роми, безработни младежи и хора в риск. Видимият резултат от проекта обаче стана изложбата от керамични изделия, направени от десетте участника в двумесечния курс по практическо обучение в грънчарския занаят. За провеждането на курса по грънчарство фондация „Джендър проект в България” купува ново грънчарско колело, което остава като дарение на община Трън и ще остане за ползване в музейния комплекс в село Бусинци. Изложбата на керамичните изделия от практическото обучение в занаят по проекта „Посланици на правата си” може да бъде видяна до края на януари 2016 г. във фоайето на Народно читалище „Гюрга Пинджурова” в Трън.

В избора на Трън за осъществяването на проекта има и голяма доза сантимент. Директорът на фондацията Станимира Хаджимитова се оказа с корени от Бусинци. Нейният баща Рангел Йорданов раснал в Бусинци в многолюдното семейство Костадинови в махалата Трап. Независимо, че татко му починал млад, и той, и четирима му братя и една сестра се изучили. Рангел завършил инжинерство в Бърно, а после така се случило, че построил болницата в родния град на Кадафи Сирт. За проекта е помогнала и нейната братовчедка Рени Йорданова, осигурила с необходимото собствено съфинансиране , изисквано от правилата на донорската организация – финансовия механизъм на ЕИП за подкрепа на неправителствени организации. И двете много искат да се върне старата слава на бусинската керамична школа. Първото, което ще направи Станимира е да продължи проекта като с финансови резерви от донора ще вкара новообучените грънчари в трънското училище, за да покажат на децата занаята, а и да го затвърдят и да се почувстват майстори и значими.
Кметът на Трън също има идея. Той е замислил да обособи в общинско предприятие спортните и културните обекти в общината и да да създаде работни места и възможност за самоиздръжка, така че в бусинския музей ще може да има постоянна работилница.

Музеят в БусинциДен след откриването на изложбата Музеят на бусинската керамика посрещна 50 посетители след предварителна заявка. Комплексът с модерна архитектура е открит в 1982 г.с етнографска експозиция, демонстрационно керамично ателие, хотелска част и реставрирана традиционна къща с автентична грънчарска работилница. Музейната сбирка проследява развитието на бусинската грънчарската традиция от ХVII век до съвременното изкуството на художници-керамици. Главен инициатор за създаването му е един от най-изявените потомствени бусински майстори Петър Гигов, обявен посмъртно за почетен гражданин на Трън. Негови изделия притежават Британския музей в Лондон, Музея на човека и Лувъра в Париж, музейни сбирки и колекции в САЩ, Япония и Русия. Сега в бусинския музей се съхраняват над 1300 предмета (стомни, делви, чаши, паници, гювечи, гърнета и др., общо около стотина форми) на над 1000 майстори от селото и околността. Само в музея могат да се видят т.нар. оканичета – ритуални малки стомни за вино и ракия, както и крондир – уникална стомна с дупка по средата. Легендарна е една стомна с 2 литра вместимост и тегло само от 200 грама. Може да се види и повече от 100-годишна пещ, на която са работили добилите световна слава майстори Петър Гигов и неговият баща Костодин. А край грънчарското колело е и паничката със „сълзите на грънчаря”.

Случайно или не, но новите бусински майстори показаха работата си тъкмо в навечерието на празника на св. Спиридон, един от великите светители и чудотворци от IV век. Като епископ в град Тримитунт на остров Кипър той участвал в прочутия Никейски събор. За да убеди опонентите си в своята правота и Божията истина, стиснал в ръката си керемида и станало чудо – от единия край на керемидата лумнал огън, а от другия й край потекла вода. А когато за първи път се опитал да направи съд от глина, не сполучил. Много се старал, но все не успявал, защото глината се лепяла по ръцете му. Разплакал се, сълзите му падали върху сухата глина. Така разбрал, че трябва да я замеси с вода. С лекота направил съд и го опекъл. Оттогава грънчарите го почитат за свой светец, а до колелото държат паничка със „сълзите на грънчаря”.
На празника на св. Спиридон в ремонтирания наскоро храм „Св. Николай Мирликийски” в центъра Трън празнична литургия и водосвет за приключилото обновяване служиха двама владици Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит и игумена на Рилската сета обител епископ Евлогий. Ръкоположен беше и нов свещеник./standartnews.com

Заглавната снимка е на Евгения Такова.

Повече снимки – ТУК.

 

И официалното съобщение на фондация „Джендер проект за България“:

Заключителна пресконференция и изложба по проект
„ПОСЛАНИЦИ НА ПРАВАТА СИ”

На 11 декември 2015 г. беше проведена заключителната пресконференция и изложба по проект „Посланици на правата си”, организирана от фондация „Джендър проект в България”. Събитието, на което присъстваха над 70 човека, се проведе в Народно читалище „Гюрга Пинджурова” в гр. Трън.

В пресконференцията взеха участие Цветислава Цветкова, зам.-кмет община Трън, Станимира Хаджимитова, директор фондация „Джендър проект в България” и Диана Георгиева, проектен мениджър.

Екипът на проекта отчете постигнатото в приключилия осем месечен проект, а именно: проведени 3 еднодневни обучения, в които участваха 43 човека, на теми: „Права на човека”, „Национално и глобално гражданство”, „Дискриминация и нейните форми”; проведени 3 симулации, в които участваха 58 участника, за развитие на умения в посока: „Как да се регистрирам като безработен?”, „Основни трудови права”, ”Право на лични документи”, „Безплатно лечение” и „Осигуровки, данъци и такси”; проведени 5 дебата тип „Социално кафе”, в които участваха 115 човека, по въпросите на равнопоставеността на половете, ролята на местната власт; мястото и ролята на Комисията за защита от дискриминация и Омбудсмана, форми на гражданско участие; 2 месечно обучение в традициите на Бусинската керамична школа, в което участваха 10 човека, чиито талантливи изделия бяха необичайния и артистичен завършек на заключителната пресконференция.

По време на заключителната пресконференция бе открита изложба на керамични изделия, изготвени от 10-те участника в двумесечния курс по практическо обучение в грънчарския занаят. Обучението в занаят се проведе в Музеен комплекс с. Бусинци под ръководство на майстора-грънчар Светослав Желязков от РИМ Перник, с което се положи началото на възстановяването на Бусинската грънчарска школа. Г-жа Станимира Хаджимитова, директор на фондация „Джендър проект в България”, която самата е с Бусински корени по бащина линия, имаше удоволствието да връчи сертификати на всички обучаеми и статуетки на тримата отличени. Първото място и поощрителна награда бе връчена на Валери Захариев.

За провеждането на курса по грънчарство фондация „Джендър проект в България” закупи ново грънчарско колело, което с успешното завършване на курса, бе дарено по време на откриването на изложбата. Свидетелството за дарение беше получено от зам-кмета на община Трън г-жа Цветислава Цветкова, с което грънчарското колело ще остане за ползване в Музеен комплекс с. Бусинци.

Изложбата на керамичните изделия от практическото обучение в занаят по проект „Посланици на правата си” може да бъде видяна до края на януари 2016 г. във фоайето на НЧ „Гюрга Пинджурова”, гр. Трън.