Задава се време с пролетни температури

Към страната ни започва усилващ се пренос на въздушни маси от югозапад и юг и през следващата седмица на много места предстоят температурни рекорди.

Днес облачността ще бъде променлива, а вятърът – слаб, от изток-югоизток. Дневните температури ще са от 9 до 14 градуса.

В събота вятърът ще се ориентира от юг преди обед и ще се усилва. Дневните температури ще се повишат и ще бъдат от 11 до 16 градуса, с 1-2 градуса по-ниски в западната част на Дунавската равнина. Високи ще бъдат и минималните, като от събота насетне те ще бъдат около и над 10 градуса в по-голямата част на страната. Облачността ще бъде значителна, но ще има и слънчеви интервали, тъй като през по-голямата част от деня ще бъде полупрозрачна – средна и висока.

В неделя на много места ще превали и прегърми, но краткотрайно. Вятърът ще се ориентира от югозапад. Дневните температури ще бъдат от 13 до 18 градуса.

В понеделник ще бъде много по-топло от обичайното за сезона време, с температури от 16 до 22 градуса, но на места в Източна България и северно от планините са възможни и по-високи стойности – до 23-24 градуса. Вятърът ще бъде южен, умерен, в планините и северните склонове – силен.

Очаква се вторник да бъде най-топлият ден на месеца. Страната ни временно ще попадне в североизточната периферия на антициклон с център над Мала Азия и облачността ще бъде висока – прозрачна за слънчевите лъчи, а същевременно непозволяваща нощно изстиване.

В резултат дневните температури ще бъдат от 19-20 до 25 градуса, малко по-ниски в местата, защитени от южен вятър. Възможни са и стойности с 1-2 градуса по-високи, а това са температури около, а на повечето места в страната – и над рекордните за февруари.

Може да се очакват многобройни температурни рекорди навсякъде, освен в ниските части на Северозападна България.

В сряда, макар оставайки топло за февруари, температурите постепенно ще тръгнат надолу, като според предварителните очаквания към края на следващата седмица те ще доближат обичайните за месеца.

В планините тази обстановка не е добра новина за скиорите. В зависимост от сегашната налична снежна покривка, след периода с много високи температури (до около и дори над 15 градуса на 1400 метра) и силните топли ветрове от неделя до сряда, там снегът до 1500-1800 метра (на места и по-високо) ще се стопи изцяло или в значителна степен.