Започват проверки на камионите с кюмюр

Очакват активизиране на търговията с въглища в края на лятото.  Включват в инспекциите и данъчните, и митничарите

камион с въглищаМасови проверки на камионите, превозващи въглища започват в Перник. В края на лятото се очаква търговията с кюмюр да се активизира и предстоящите инспекции са поредният опит  да се ограничи нелегалния въгледобив. Въглищата са акцизна стока, затова в екипите, които ще осъществяват контрола, наред с Общинския инспекторат, полицията и ДАИ ще бъдат включени и представители на НАП и митниците, съобщи кметът Иван Иванов.

Проблемът с нелегалния въгледобив в Перник години наред търси своето решение. Равносметката към момента е десетки инициативи за ограничаване на порочната практика, непрестанни проверки в районите , където копаят нелегалните бригади, проверки на складове и частни имоти за произход на складираните в тях въглища, множество изловени на място въглекопачи и за жалост не малко жертви, задушени в саморъчно направените шахти или затрупани в тях.

На местно ниво се работи колкото е възможно, но реално  ефект няма, признават и властите. Земята под Перник е изтърбушена и най- яркото и прясно доказателство за това е удълженото с месец бедствено положение в квартал Рудничар, където от становището на експертите става ясно, че напуканите и пропаднали къщи се дължат не на свлачище, а на незаконния въгледобив.

Институциите са единодушни, че докато този вид деяние не се инкриминира, борбата с него ще бъде като преливане от пусто в празно.  В момента при подобни случаи законът предвижда съставянето на административни актове. Те обаче са реално несъбираеми поради това, че няма как да вземеш нещо от някого, който на свое име няма нищо- защото тези които вършат черната работа и копаят въглищата в 99% от случаите са роми. Нещо повече -дори и съставянето на актове на нелегалните миньори е невъзможно, тъй като много от тях не притежават документи за самоличност, твърдят от полицията.

След кризисната ситуация в Рудничар междуведомствена комисия, изградена на министерско ниво най- после се захвана реално да работи по промяна в закона. Докато обаче тази промяна стане факт, на местно ниво продължават  опитите незаконния въгледобив да бъде ограничен. На дневен ред сега са проверките на камионите с въглища. При подобна проверка миналата есен бяха намерени и  иззети 821 тона нелегални въглища. Количеството се равнявало на 40 ТИР-а и е най- голямото хващано до момента в Перник, казаха тогава от митницата. Акцизът и съответно актът обаче бил едва 5000 лева.