Засилено полицейско присъствие в пиковите часове заради учениците

Стартира акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя”. Изнасят беседи на децата по пътна безопасност

кат фасадаТрадиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” започна в Перник. Както всяка година и сега, в навечерието на 15-ти септември, са набелязани конкретни мерки за гарантиране безопасността на учениците, съобщи Теофил Теофилов- полицейски инспектор в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР . Вече са проведени срещи с представители на Регионалния инспекторат по образованието в областния град, с кметовете на общини и ръководителите на охранителни фирми. Предстои среща и с директорите на училища и детски градини, където ще бъдат обсъдени конкретни мероприятия и дейности. Целта е гарантиране сигурността и живота на учениците и техните родители и недопускане на пътни инциденти, каза Теофилов.

В рамките на цялата учебна година униформени служители на „Пътна полиция” ще изнасят беседи по пътна безопасност пред учениците. На 15 септември служителите на реда ще запознаят по подходящ начин родителите и децата с най-важните правила, гарантиращи тяхната сигурност на пътя, а през целия ден ще има засилено полицейско присъствие около училищата и детските градини. Засилено присъствие и засилен контрол над водачите в пиковите часове- при отиване и връщане на децата от училище, ще има и през цялата учебна година, казаха от полицията. Оттам съобщиха, че  ежеседмично ще се провеждат по около 2-3 специализирани полицейски операции, свързани с пътната безопасност.

13 тежки катастрофи в региона с участието на деца

13 тежки катастрофи са станали в региона през учебната 2013/2014 година и през лятната ваканция с участието на деца и юноши. При тях е загинало едно момче на 17 години, а 14 са пострадали. Загиналото момче е пътувало заедно със свой приятел от Кюстендил към София. На външноградската магистрала в Перник водачът на автомобила загубил контрол над возилото и се ударил в камион. В резултат на катастрофата загинал возещият се до шофьора тийнейджър.

Сред по- тежките инциденти  са два случая с четири деца блъснати на пешеходни пътеки. Инцидентите станали по един и същи начин. Автомобил спира, за да могат децата да преминат,  в същото време друг го изпреварва и блъска децата. Двата инцидента са се случили при бившата фабрика „Елена Георгиева” и в квартал Изток в Перник.  И на двете места са пострадали по две деца.