Здравноосигурените пациенти ползват безплатно радиохирургия

Нито един здравноосигурен пациент няма да заплаща лечението си с радиохирургия, съобщиха от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по повод публикации, свързани с начина на заплащане на дейности по радиохирургия.

Алгоритъмът и цената на клиничните пътеки са договорени между Здравната каса и Българския лекарски съюз през миналата година, уточняват от пресслужбата. Районните здравноосигурителни каси ще сключат допълнителни споразумения с болници, които отговарят на изискванията за изпълнение на тези клинични пътеки.

Допълнителните споразумения могат да влизат в сила от 1 януари 2016 г. или от датата, на която съответното лечебно заведение е изпълнило изискванията.

Радиохирургията, известна още като кибер нож, е нужна на онкоболните пациенти в България, които до скоро търсеха лечение в модерни болници с такава апаратура в Турция и Европа. Това е метод, при който с висока доза радиация и с изключителна прецизност могат да бъдат унищожавани доброкачествени и злокачествени тумори и метастази, без да се засегнат здрави тъкани и клетки.